19.03.2024
Новини

Нов сайт за прогнозиране на мръсния въздух

Водени от идеята за по-чист въздух и по-отговорно гражданско общество, Иван Колев и колегите му от Statsoft създадоха прогноза за праховото замърсяване за град София на адрес https://air.statsoft.bg

Системата е автоматизирана, напълно отворена и ползваща обществени данни. Създаден е математически модел, който прогнозира замърсяването на база анализ на данните от airsofia.info за година и няколко месеца назад в съчетание с метеорологични данни. На адрес https://air.statsoft.bg вече има прогноза за праховото замърсяване за всеки 6-часов интервал, като тя се прави 4 пъти на ден на база на множество метеорологични фактори. Целта им в бъдеще е да се намали този интервал, а може би и зоните, които в момента са 5.

Поздравления за усилията и идеята! Добре, че има гражданско общество в София, че ако разчитахме само на институциите…

Христо Илиев

Завършил Европеистика в СУ и Териториално развитие в Мадрид. Съосновател на Спаси София през 2015г. и отговарящ за инициативите за по-чист въздух в София, част от които е и делото заведено през май 2017г. срещу Столичната община в партньорство с Асоциация Диабет тип II, За земята и Център за независим живот.