26.04.2024
Новини

Граждани и неправителствена организация обжалват програмата за управление на качеството на въздуха в София

В понеделник, 19 юни, екологичната организация „За Земята-Достъп до правосъдие“, заедно с трима граждани на София, внесоха жалба към Административен съд — София срещу приетата на 18 май Програма за управление качеството на атмосферния въздух на Столична община за периода 2015-2020 г.

Според жалбоподателите, дългоочакваната програма, която трябваше да влезе в сила още преди две години, няма да доведе до необходимото по-добро качество на въздуха в столицата. Лошото качество на въздуха се свързва с множество здравословни проблеми, включително рак и сърдечни заболявания. От изключителна важност е отговорните институции да предприемат мерки, които дават реални резултати в най-кратък срок, както изисква европейското законодателство[1].

„Освен забавянето, което не е компенсирано с предложение за наваксване, значителен пропуск е, че програмата не включва анализ и мерки по отношение на фините прахови частици с размер 2.5 микрона, които са по-същественият фактор, влияещ върху човешкото здраве, за разлика от тези с размер 10“, коментира Ивайло Хлебаров, съветник към екологичната организация. „Въпреки че Столична община даде 30 дни за коментари по предложената програма, тя не представи и коментира публично получените множество предложения от заинтересовани граждани и организации. В крайна сметка версията, която бе гласувана, не бе обществено достъпна и отново не адресира адекватно двата източника на замърсяване — отоплението с въглища и дърва, и автомобилния транспорт,“ допълва още той.

„Чистият въздух е едно от основните човешки права. С участието си в тази жалба, аз изразявам гражданската си позиция и несъгласие с начина, по който Столична община решава проблема със замърсения въздух в столицата,“ споделя Меглена Антонова, един от жалбоподателите.

За последните 13 години това е третата програма за качество на въздуха на Столична община. Поради отговорността на Столична община към жителите на София, програмата следва да е наистина качествена. Екоорганизацията и гражданите смятат, че на този етап, съдът е тази институция, която може да насърчи Общината да изготви и приложи програма, която да доведе до реално подобряване качеството на въздуха и здравето на хората.

От Грийнпийс