25.04.2024
Делото

15 април – първото заседание по същество

На 15 април 2019 е насрочено първото заседание по същество за делото срещу Столичната община за бездействието й по проблема с мръсния въздух! Както знаете, заведохме делото още през май 2017г. и след отводи на съдии, чувстващи се ощетени от проблема със замърсяването, най-накрая ще можем да изискаме от съда изготвянето на експертизи, доказващи иска ни. Тезата на Общината е, че тя е направила всичко възможно, за да контролира замърсяването на въздуха.

Столичната община атакува делото, наемайки частна адвокатска кантора, чиито услуги са заплатени с обществени средства. Нещо повече – когато чрез Закона за достъп до обществена информация поискахме да разберем точно колко е платено, администрацията категорично ни отказа.

За провеждане на нужните експертизи, трябва да внесем определен от съда депозит, с който финансово да обезпечим делото. В последните няколко месеца работихме активно за оформяне на позициите и тезите ни и подготвяхме нужната документация за предстоящото заседание. Чака ни още доста работа, но сме оптимисти за изхода от делото.

Продължаваме да разчитаме на вашата помощ, за да докажем бездействието и вината на Столична община за кризата с въздуха в София чрез дарения на http://chistvazduh.spasisofia.org/dari/ и чрез експертна помощ, пишейки ни на http://chistvazduh.spasisofia.org/kontakti/

За повече информация за самото дело, посетете http://chistvazduh.spasisofia.org/kolektivniyat-ni-isk/

Христо Илиев

Завършил Европеистика в СУ и Териториално развитие в Мадрид. Съосновател на Спаси София през 2015г. и отговарящ за инициативите за по-чист въздух в София, част от които е и делото заведено през май 2017г. срещу Столичната община в партньорство с Асоциация Диабет тип II, За земята и Център за независим живот.