19.03.2024
Знаете ли, че...

Горенето на гуми трови въздуха

Горенето на гуми и дрехи е опасно за въздуха в София много повече, отколкото си мислиш.

Във всяка гума се съдържат над 7 литра петрол, както и редица химикали доказано вредни за здравето като например хлор, стирол, бутадиен и над 20 вида тежки метали, сред които олово, хром, кадмий и живак.

Вредите от изгарянето на дори една гума са огромни – отбелязано е замърсяване при растения растящи в радиус на 200 метра от мястото на изгарянето, а отделените отрови остават в почвата до 200 дни след изгарянето на гумата.

Страничните ефекти за хората от излагането им на тези токсини пряко или непряко, чрез попадането им в нашата хранителна верига може да доведе до сериозни здравословни проблеми. Отравянето с олово разрушава човешката нервна система, може да доведе до трудности в ученето, нарушения в костния мозък и забавен растеж при деца. Цинкът може да причини вродени дефекти, а хромът и арсен причиняват рак. Мутагенът може да доведе до спонтанен аборт, вродени дефекти и мутации, дори и в последващо поколение.

Напомняме, че хиляди софиянци годишно умират от болести, свързани с мръсния въздух. Чрез делото ни целим да накараме общинските институции да спрат бездействието си, да засилят контрола и да не допускат повече нито един такъв случай на горене било на гуми, дрехи или нелегален дървен материал.

Христо Илиев

Завършил Европеистика в СУ и Териториално развитие в Мадрид. Съосновател на Спаси София през 2015г. и отговарящ за инициативите за по-чист въздух в София, част от които е и делото заведено през май 2017г. срещу Столичната община в партньорство с Асоциация Диабет тип II, За земята и Център за независим живот.