19.03.2024
Знаете ли, че...

„Кафявите“ площи на София също замърсяват въздуха ни

Когато местата за паркиране недостигат, го отнася природата – всяко зелено кътче на столицата бива нападнато от паркирали автомобили, оставяйки след себе си разруха и кални площи. Резултатът – повече прах и ФПЧ във въздуха, които влизат директно в дробовете ни. Замислете се над това, когато следващия път паркирате в зелена площ. И изискайте от общината да организира паркирането във вашия квартал.

Благоустройството на града е основна мярка за чист въздух, а зелените площи имат безспорен положителен ефект. Подобно безхаберие и липса на контрол от страна на общинските институции за опазване на малкото останали зелени кътчета в града ни води до преки негативни последици върху нашето здраве.

Христо Илиев

Завършил Европеистика в СУ и Териториално развитие в Мадрид. Съосновател на Спаси София през 2015г. и отговарящ за инициативите за по-чист въздух в София, част от които е и делото заведено през май 2017г. срещу Столичната община в партньорство с Асоциация Диабет тип II, За земята и Център за независим живот.