19.04.2024
Блог

Рисковете от мръсния въздух върху човешкото тяло

Замърсяването на въздуха е изключително сериозен здравословен проблем, който засяга абсолютно всеки. Хиляди българи умират от преждевременна смърт в следствие на болести, причинени от мръсния въздух, а много други остават с трайни увреждания. Още по-притеснително е, че замърсяването влияе най-негативно на и без това уязвимите групи на децата, възрастните и хората с хронични болести.

Щетите, които мръсният въздух нанася, обхващат широк диапазон от различни болести – различни видове рак, дихателни и сърдечно-съдови болести, мултиорганни увреждания. Редица изследвания намират връзка между замърсяването и увреждания на репродуктивната система, както и между замърсяването и преждевременни раждания, аборти или раждания с твърде ниско тегло на бебето. Няма човек нестрадащ пряко или косвено от последствията на замърсяването. Затова е от изключителна важност към този проблем да се отнасяме като към неминуема, директна заплаха за физическото ни оцеляване. И съответно да бъдат предприети всички необходими мерки за адекватна реакция.

Повечето източници на замърсяване са извън контрола на отделния индивид и са необходими политики на общинско и централно ниво. Благодарение на все повечето мобилни и евтини измервателни уреди и отворените данни, започнахме по-живо да се интересува от това, което дишаме. Както обикновено, обаче, институциите съществено изостават. Липсва смелост, реактивност и разбиране за сериозността на проблема. Затова се надяваме с делото, което заведохме от една страна да дадем повече публичност на този сериозен проблем на града ни, а от друга- да разръчкаме институциите да се събудят от хибернацията си и да задействат спешни мерки за предотвратяването на поредното тровене на софиянци с наднормено замърсен въздух.

Христо Илиев

Завършил Европеистика в СУ и Териториално развитие в Мадрид. Съосновател на Спаси София през 2015г. и отговарящ за инициативите за по-чист въздух в София, част от които е и делото заведено през май 2017г. срещу Столичната община в партньорство с Асоциация Диабет тип II, За земята и Център за независим живот.