28.03.2024
Блог

Мръсният въздух и вредата му върху белите дробове на децата

Знаете ли колко софийският въздух е вреден за най-малките жители на града? Отговорът е: прекалено много, за да го игнорираме! Редица международни изследвания са доказали връзката между замърсения въздух и нарушеното развитие на белите дробове, сърцето и имунната система на децата и подрастващите.

Особено тежки последици носи мръсният въздух в София за дишането на малчуганите, като често предизвиканите проблеми са астма, хриптене, намалена белодробна дейност и куп други респираторни болести и проблеми. Да не говорим за в пъти увеличената вероятност от развитието на рак на белите дробове когато пораснат. Малките софиянци са по-застрашени от ефектите на замърсения въздух поради непълно развитата си имунна система, както и факта, че дишат с пълни дробове и то често през устата, от където вредните частици нямат бариера и се загнездват възможно най-дълбоко в белия дроб.

Помогнете ни да докажем всичко това чрез съдебните експертизи, които ще са нужни за делото ни за мръсния въздух. За повече информация – chistvazduh.org/dari.

Христо Илиев

Завършил Европеистика в СУ и Териториално развитие в Мадрид. Съосновател на Спаси София през 2015г. и отговарящ за инициативите за по-чист въздух в София, част от които е и делото заведено през май 2017г. срещу Столичната община в партньорство с Асоциация Диабет тип II, За земята и Център за независим живот.