25.04.2024
Блог

Какво да правим при повишено замърсяване на въздуха?

Източник: The Guardian

Във Великобритания, Министерството на околната среда, храните и въпросите, свързани със селските райони (Defra) ежедневно публикува измервания с нивата на въздушно замърсяване. Но що се отнася до това как гражданите да реагират при замърсяване, Министерството се ограничава до краткото и загадъчно указание „намалете дейността“.

Затова Гардиън попита екип от експерти по замърсяване на въздуха какви са най-добрите начини да се предпазим при повишено замърсяване.

Спортувайте рано или на закрито

Общият съвет, според Франк Кели, професор по здравеопазване, свързано с околната среда в Кингс Колидж Лондон, са да „избягвате спорта в периодите на замърсяване. Ако се налага да спортувате, правете го на закрито.“ Според Али Люис, директор на Националния център по атмосферни науки, обаче дали „спортувате, карате колело до работа, или тичате е личен избор“. На запалените бегачи казва: „за всеки би било полезно да премести бягането си рано сутрин, защото въздушното замърсяване обикновено се натрупва с час пик. Ако карате колело до работа и тръгнете един час по-рано, преди да се натрупа замърсяването, това може значително да повлияе доколко се излагате на риск“.

Молете се за дъжд

„Праховите частици се премахват основно от дъжда,“ твърди Марк Джакобсън, професор по гражданско и екологично инженерство в Станфордския Университет. Но не бързайте да излизате веднага щом завали. „Трябва да се почака. При средно до високо замърсяване, след като започне дъжда, бих изчакал около 60 минути и тогава вероятно ще има осезаема разлика,“ добавя Кели. Ако има дъжд и вятър – още по-добре.

Вървете по страничните улици

„Ако избягвате основните пътни артерии, наистина има голяма разлика,“ казва Люис. „Замърсяването значително се понижава, ако вървите по страничните улици. Ако погледнем въздуха на 20, 30, 40 метра встрани от силно задръстен булевард, той няма да е чист океански бриз, но ще е два до три пъти по-малко замърсен. Това има значение.“

Избягвайте замърсените зони с мобилно приложение

Кели препоръчва да използвате „приложение или карта, която ви позволява да изберете маршрут с по-ниско замърсяване.“ Екип на Кингс Колидж е разработил такава за Лондон, а съществуват и други, като приложението Plume, което покрива над 200 града.

Дръжте прозорците затворени

„Добре е да не отваряте прозорците,“ казва Кели. Ако имате добре изолирано жилище, „отвън няма да влиза много замърсяване, но трябва да внимавате и какво не може да излезе.“  Всичко, свързано с горене генерира невидими частици и газове, затова…

Без огън на закрито

Ако готвите на газ, използвайте аспиратор, за предпочитане с филтър. „Това е нещо, в което съвсем не сме добри,“ казва Кели. „Ако денят е студен, не е добре да палите печка на дърва или огън в къщата.“

… включително и свещи

Свещите са друго голямо „не“. „Ароматните свещи са много популярни, но те могат много да повишат концентрацията на [вредни] частици на закрито,“ казва Кели.

Бъдете информирани

„Запознайте се със степента на замърсяване около вас, на местата, където живеете и работите,“ казва Кели. Атмосферните условия постоянно се променят, така че използвайте сайтове.

(бел. ред. Air Quality Index например има данни за България. Можете да следите и какво показват измервателните станции.)

Яжте зеленчуци

„Винаги се старайте да се храните здравословно, включително с пресни плодове и зеленчуци. Те помагат на тялото да поддържа запаси от антиоксиданти, които могат да намалят ефектите на замърсяването, на което се излагаме,“ казва Кели.

Изследване от 2015 г., в което той е съавтор, сравнява диетите при близнаци и установява, че „тези с най-добри белодробни функции са тези, които консумират повече витамин Е и С.“ Това допълва предишни изследвания, които сочат сходен ефект, макар че данните не са заключителни. Все пак, малко вероятно е, че ако се заредите с хранителни добавки, това ще спре възпалителната реакция на организма към вредните частици и газове.

Сложните механизми зад ползата от антиоксидантите все още не са напълно изяснени, но данните подсказват, че източникът на тяхното полезно действие се открива при „хора, чиито диети включват голямо разнообразие на хранителни вещества, които действат в комбинация с концентрации от антиоксиданти“, добавя той.

Христо Илиев

Завършил Европеистика в СУ и Териториално развитие в Мадрид. Съосновател на Спаси София през 2015г. и отговарящ за инициативите за по-чист въздух в София, част от които е и делото заведено през май 2017г. срещу Столичната община в партньорство с Асоциация Диабет тип II, За земята и Център за независим живот.