24.04.2024
Новини

Обжалваме прекратяване на делото срещу общината за мръсния въздух

На 17.11.2017 г. (петък) от 12:00 ч. до 12:30 ч. пред Съдебната палата внасяме обжалването пред Софийския апелативен съд по повод прекратеното дело по заведените три колективни иска срещу Столичната община от името на жителите на гр. София за замърсения въздух над територията на общината.

Това са първите колективни искове, защитаващи интерес на живущите в София, които целят да потърсят отговорност от Столична община за неправомерното й бездействие по отношение на чистотата на въздуха в най-големия град на България.

Решението на Софийският градски съд (СГС) от 27.10.2017 г. да прекрати делото дойде в ключов за гражданите на София период – началото на зимния сезон, когато традиционно качеството на въздуха се влошава драстично. Само няколко дена след прекратяването на делото в три квартала на София са отчетени стойности над нормата – „Надежда“ (2.39 пъти над нормата), „Хиподрума“ (1.65), и „Павлово“ (1.48).

Официалното внасяне на обжалването ще бъде придружено с акция „Зимнина за софиянци“.

Ето и пълната версия на жалбата ни:

Частна жалба финална версия за сайта

Димо Господинов

Адвокат в Софийска адвокатска колегия – от 2014-та година до сега. Процесуален представител по десетки дела, свързани с търговски, граждански и административни казуси. Води редица проекти за съответствие на компании с режима за защита на лични данни. Член на Международната асоциация на професионалистите по лични данни (IAPP). Създава концепцията и изготвя искове за замърсяването на въздуха в гр.София срещу Столична община. Участва лично в състава на представителите на колектива, който завежда исковете. В периода 2013-2015- та година е координатор на „Правни програми“ към фондация “МожеБГ” (MoveBG), като в качеството си на такъв участва в инициативи за законодателни промени в областта на правосъдната система, изборните правила, медийния плурализъм и други.